Ce este o curea de distribuție și când trebuie schimbată?

Ce este o curea de distribuție?

Cureaua cu came sau cureaua de distribuție este una dintre cele mai importante părți ale motorului unei mașini. Este responsabil pentru menținerea părților cruciale ale motorului să funcționeze în sincronizare între ele – asigurându-vă că sincronizarea este precisă pentru a asigura o funcționare perfectă.

Unele mașini au un lanț de distribuție în loc de o curea. Un lanț este în mod normal făcut din zale metalice, mai degrabă decât din cauciuc sau poliuretan, din care sunt făcute majoritatea curelelor. Lanțurile tind să fie mai durabile și, în mod normal, durează mai mult decât o centură, dar asta nu înseamnă că unele pot eșua. Lanțurile de distribuție tind să dureze toată viața mașinii, în timp ce la fel de multe mașini cu o curea de distribuție necesită schimbarea acesteia ca parte a cerințelor de întreținere ale mașinii.

Trebuie să-mi schimb cureaua de distribuție?

Curelele cu came sau curelele de distribuție trebuie de obicei înlocuite între 40.000 și 100.000 de mile. Alternativ, pentru mașinile cu kilometraj mai mic, cureaua se recomandă să fie înlocuită în aproximativ patru sau cinci ani. Totuși, totul depinde de mașină și de producător.

Când cumpărați o mașină nouă, merită să aflați când trebuie schimbată cureaua, dacă este deloc, dar este deosebit de important cu o mașină uzată din motive evidente. Cele mai multe cerințe de întreținere a curelei sunt enumerate în manualul mașinii sau pot fi găsite printr-o căutare rapidă pe Google.

De ce este importantă cureaua cu came?

Cureaua cu came sau cureaua de distribuție este crucială pentru un motor, deoarece este responsabilă pentru menținerea motorului să funcționeze cât mai bine posibil, asigurându-se că sincronizarea este exactă – de aceea este uneori numită curea de distribuție.

O sincronizare slabă a unui motor, rezultată din cauza unei curele cu came uzate sau defectuoase, poate cauza o serie de probleme, cea mai mare fiind deteriorarea motorului, care în cele mai multe cazuri nu este o soluție ieftină.

Semnele unei curele cu came sau curea de distribuție necesită atenție

Dacă mașina dvs. sau un vehicul pe care doriți să îl cumpărați suferă de oricare dintre situațiile de mai jos, ar putea fi un semn că sincronizarea este oprită – de obicei, cureaua cu came sau cureaua de distribuție trebuie ajustată sau schimbată:

  • Funcționare accidentată sau buloasă a motorului
  • Lipsa puterii la accelerare
  • Aprindere greșită la conducere sau la ralanti
  • Utilizarea excesivă a combustibilului
Ce se întâmplă dacă ignor schimbarea curelei cu came?

Dacă o cureaua cu came sau intervalul curelei de distribuție este ratată sau punctele menționate mai sus sunt ignorate, rezultatul poate fi acela al unei avarii grave a motorului.

O cureaua cu came sau o curea de distribuție ruptă poate provoca ciocnirea pistoanelor și supapelor motorului, ceea ce duce la deteriorarea gravă și ireversibilă a motorului, ceea ce înseamnă că este necesară reconstrucția motorului sau un motor complet nou – ambele nu sunt ieftine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *